De brugklassen op een rij

Om een juiste keuze te maken voor het vervolg binnen het voortgezet onderwijs is de brugklas heel belangrijk. Deze brugklassen hebben we bij ons op school.

Praktijkonderwijs

Op het praktijkonderwijs krijg je veel praktijkvakken. Je leert bijvoorbeeld koken, houtbewerken, technische vaardigheden, tuinieren en werken met dieren. Je hebt ook theorielessen zoals Nederlands, Engels, rekenen/wiskunde en je leert plannen. De kracht van praktijkonderwijs zit in de persoonlijke benadering en kleine klassen. Je krijgt de lesstof op je eigen niveau. We kijken goed naar hoe jij het beste leert en hoe jij het beste uit jezelf kunt halen. Samen met jou gaan we op zoek naar een passende baan of vervolgopleiding.  

Vmbo basis

Bij de basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis) is voor leerlingen die graag leren door te 'doen'. In de bovenbouw krijg je 12 uur per week praktijkvakken. 

Vmbo kader

De kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader) zit qua niveau tussen de andere twee leerwegen in (vmbo basis en vmbo gt). In de bovenbouw krijg je 12 uur per week praktijkvakken.

Vmbo gt

Bij de gemengd theoretische leerweg (vmbo gt) ligt de nadruk vooral op de theorievakken. Met name in de bovenbouw hebben deze leerlingen meer theorie dan in de andere vmbo-leerwegen. In de bovenbouw heb je 4 uur per week praktijkvakken.

gt/havo

Als de basisschool ziet dat je nog groeit in je leren, en daardoor misschien wel het havoniveau aankunt, kun je naar de brugklas gt/havo. Het programma is qua manier van werken, het tempo en de toetsen aangepast ten opzichte van het programma in de brugklas havo/atheneum. Na de brugklas havo/gt stroom je door naar 2 havo of 2 vmbo-gt.

Havo/atheneum

In de brugklas havo/atheneum stimuleren wij leerlingen havo- of atheneumniveau te halen en/of te behouden. Het programma is qua manier van werken - het tempo, de hoeveelheid stof, en de toetsen- pittiger dan in de brugklas gt/havo. Je krijgt ook vwo-stof. Je stroomt door naar 2 havo of 2 atheneum.   

Vwo+

Er zijn atheneumleerlingen die wat extra’s willen en kunnen. Die het leuk vinden om dingen zelf uit te vinden en wat extra uitdaging zoeken. Juist voor die doelgroep is er vwo+. Hier volg je 3 uur per week het vak Oriëntatie op Wetenschappelijk Onderzoek (OWO) én maak je kennis met drie vwo+ richtingen. In de derde klas kies je waar je in de bovenbouw (klas 4 t/m 6) mee verder wil en/of examen in wil doen.

Richtingen vwo+:

  • gymnasium
  • Technology Programme
  • International Cambridge Programme

Op het gymnasium is er veel aandacht voor spannende verhalen over de Grieken en Romeinen. Je leert over geschiedenis, kunst, cultuur, filosofie en architectuur. Je leert ook een aantal algemene vaardigheden: je vergroot je tekstbegrip, je spreek-, taal- en schrijfvaardigheid, je algemene ontwikkeling, je kritsch denkvermogen en je probleemoplossend vermogen. Zaken waar je je hele leven wat aan hebt! 

In het Technology Programme maak je kennis met verschillende vormen van technologie: van medische technologie en robotbouw tot architectuur en ruimtevaart. Je gaat in groepjes bezig met het ontdekken, ontwerpen en presenteren van allerlei technologische ontwikkelingen. Ook ga je met een zelfgebouwde en -geprogrammeerde robot strijden tegen andere scholen.

International Cambridge Programme: Internationaal je mannetje of vrouwtje staan. Vaardig genoeg zijn om over de grenzen te kunnen leren, studeren en werken. Deze kennis en vaardigheden leer je in het International Cambridge Programme. Cambridge certificaten zijn niet alleen internationaal erkend, de kennis van het Engels is ook heel nuttig als je later gaat studeren aan een universiteit in Nederland.

Oriëntatie op Wetenschappelijk Onderzoek
Oriëntatie op Wetenschappelijk Onderzoek is een vak dat je drie uur per week krijgt. Onder begeleiding van een docent werk je in groepen zelfstandig aan een thema. Zo leer je onderwerpen op een wetenschappelijke wijze te benaderen. OWO draait dus om wetenschappelijk denken, werken en onderzoeken.

Agenda van het havo/vwo

VP1a - VP1b
Archeologisch depot Deventer

VP1a - VP1b