Naar hoofdcontent

Doe wat je leuk vindt

Doe wat je leuk vindt

Mooiste werk

Daan Koerhuis is 34 jaar en werkt zeven jaar op het vmbo van Carmel College Salland. Hij is coördinator van het Fit for Life programma. Hij vertelt er vol liefde over. “Dit is het mooiste werk wat er is. Ik mag leerlingen toffe programma’s aanbieden en ze mogen ook nog eens kiezen wat ze het leukst vinden. En dat is nou net de kracht. Als je enthousiast bent, zet je je meer in en leer je sneller.”

Hoe is Fit for Life ontstaan?

“Dit project is ontstaan na een onderzoek van de Universiteit van Twente. Daaruit bleek dit kinderen uit Salland over het algemeen minder mondig zijn en zich minder goed kunnen presenteren dan kinderen uit de Randstad. Deze eigenschappen worden echter steeds belangrijker. We kregen subsidie van het SCAS (Sport & Cultuur Academie Salland) om te starten en zijn na drie jaar zelf verdergegaan. Dit was te mooi om mee te stoppen.”

Wat is het doel van Fit for Life?

“Leerlingen spelenderwijs sociale vaardigheden bijbrengen. Nieuwe dingen leren in een nieuwe omgeving met andere leerlingen. Leerlingen doen samen opdrachten en presenteren die met en aan elkaar. De samenstelling van de groepen verandert steeds. Dat is steeds spannend en nieuw.”

“Daarnaast willen we leerlingen de kans geven om zoveel mogelijk ervaringen op te doen. Zo kunnen ze straks veel beter een richting kiezen. De eerste twee jaar mogen ze in allerlei klassen snuffelen.”

Waar kunnen ze allemaal uit kiezen?

“In klas 1 bieden we veel verschillende sporten aan. Klimmen, mountainbiken, tennis, veld- en zaalvoetbal. Voor de techneuten en wetenschappers hebben we robotica en skelter pimpen. En bij dans en expressie kunnen de creatieveling hun hart ophalen. Voor de meiden die hun eigen make-up of bruisballen voor in bad willen maken, hebben we Girls Only. Daarnaast kun je ook nog eens kiezen voor koken. Keuze zat lijkt me.”

“In klas 2 is er weer een heel scala aan sporten. Bijvoorbeeld beachsporten, trampoline en free running. Dat zijn sporten waar veel kinderen niet vaak mee in aanraking komen. Voor de muziek- en theaterliefhebbers hebben we dans, een Dj Class, de klas Moviemaker en het Theater to move. De techneuten kunnen een boot bouwen, of een meubelstuk maken. O ja, en voor degene die in klas 1 het koken erg leuk vonden, gaan we in klas 2 verder met bakken.”

Klinkt superleuk, maar kunnen ze niet beter twee uur extra wiskunde doen?

“Nee! Leerlingen vinden dit de mooiste lessen. En als ze iets leuk vinden zijn ze ook het fanatiekst. Bovendien zitten hier zoveel leermomenten in. Samenwerken, elkaar feedback geven, presenteren en praten in een groep. Dit is superbelangrijk voor de vorming.”

Hoe reageren de ouders?

“Wauw dit hadden wij vroeger niet of geweldig dat ze iets mogen doen waar hun hart ligt. Dat zijn twee reacties die ik veel hoor. Ouders willen dat hun kinderen gelukkig zijn en lekker in hun vel zitten. Fit for Life draagt daaraan bij.”

En wat zeggen andere scholen?

“Die worden steeds enthousiaster. Steeds meer scholen uit de buurt komen bij ons meekijken. We geven ook regelmatig presentaties op andere scholen. Blije leerlingen willen ze overal.”En de onderwijsinspectie?
“Het Fit for Life traject pas precies bij de 21-eeuwse vaardigheden die de leerling moet hebben volgens de inspectie. Kinderen moeten zichzelf kunnen presenteren en aangeven wat ze nodig hebben. Bewuste keuzes maken speelt een belangrijke rol. Daarnaast is het goed om leerlingen met veel verschillende onderwerpen kennis te laten maken.”

 

 

 

 

x

Wat staat er de komende tijd op de agenda

Beroepsgerichte stage vmbo bb/kb
15 t/m 19 oktober