Naar hoofdcontent

Ik was meteen verkocht!

Elke maandagmiddag van drie tot vijf vrijwillig debatles: de tweede kamer in het klein. Liv Bennink: “Toen ik daar zat en de sfeer proefde, was ik verkocht!”

Ik was meteen verkocht!

Eén keer en je bent verkocht

Liv Bennink vertelt over de debatclub van het Carmel College Salland. “Ik weet nu welke richting ik later op wil.” Liv begon in de vierde klas met debatteren. Ze zat bij vijfde- en zesdejaars leerlingen in de groep, dat vond ze in het begin wel lastig. “Als zij iets zeggen zal het wel kloppen, dacht ik toen.” Het moment waarop Liv besefte dat ze op de goede plek zat, was bij de voorronde van het Nederlands Kampioenschap debatteren. “Toen ik daar zat en de sfeer proefde, was ik verkocht.”

 

Fanatiekelingen

Joyce de Leau, lerares Nederlands en docent van het debatteam, hoort Livs verhaal met een lach aan. “De debatclub is vrijwillig, leerlingen volgen dit als extraatje. Je kunt er geen ander vak voor laten vallen. Dat geeft wel aan dat alle deelnemers extreem gemotiveerd zijn.

Dat blijkt ook uit de voorbereiding voor toernooien. Leerlingen spreken af op school als er geen lessen zijn. Ze gaan dan stellingen aan elkaar voorleggen en tactieken bedenken. De toernooien zijn vaak op zaterdag, alweer een bewijs dat alleen fanatiekelingen en liefhebbers dit volhouden.”

 

Hard werken loont

Al dat harde werken levert dan ook genoeg op. In het toernooi ‘Op weg naar het Lagerhuis’ haalde het team de halve finale. Na een voorronde in Overijssel waaraan zestien teams deelnamen en Carmel uiteindelijk won, werd ook de achtste finale in Duiven gewonnen. De zegetocht kreeg een vervolg in de kwartfinale in Hilversum. Helaas strandde het Carmel team in de halve finale. Dat betekent een plek bij de beste vier van Nederland, een fantastische prestatie.

 

Het NK Parlementair debat was ook een succes. “Er zijn drie voorronden met elk veertig teams waarvan er tien doorgaan naar de finale. Wij zaten erbij”, vertelt Liv trots. We hebben drie stellingen gekregen waarvan ze er twee gebruiken in de finale. Deze stellingen zijn wij druk aan het voorbereiden. Op twintig januari is de finale van het NK.

 

MEP

Liv praat als een politicus die over tal van maatschappelijke thema’s een mening heeft. Heel knap voor iemand van zeventien. “Dankzij het debatteam weet ik dat ik de politiek in wil.  Ik heb meegedaan aan het MEP (Model European Parlement). Je gaat dan in groepjes door heel het land resoluties voorbereiden. De groepjes werken als een soort commissie. Alle deelnemers komen vervolgens naar Den Haag om de plannen van de andere commissies te beoordelen. Superleuk! Ik heb er zelfs een baan aan overgehouden bij het MEP. Ik ga daar pers begeleiden. Daarnaast zorg ik voor interviews met bijvoorbeeld Tweede Kamerleden.”

 

Talentenpool

“Uit deze debatclub komen echte talenten voort”, zegt Joyce de Leau. “Het is alleen jammer dat het nu nog voornamelijk vwo-leerlingen zijn. We hopen dat er een betere mix tussen havo en vwo komt. “Misschien dat de overwinning van Puck* voor nog meer nieuwe en enthousiaste leden zorgt.”

 

 

*Puck Koning won de Overijssel Debat Award. Dit is een wedstrijd tussen alle scholen uit Overijssel. De eerste ronde vond plaats binnen iedere gemeente. Iedere sessie werd ondersteund door een plaatselijk raadslid. De pre-finale op provinciaal niveau stond onder toezicht van een statenlid. De finale was in het provinciehuis. De twintig beste debaters namen het daar tegen elkaar op. Puck Koning van het Carmel debateam kwam als winnaar uit de finale en is dus een jaar lang de nummer één debater van Overijssel.

x

Wat staat er de komende tijd op de agenda