Naar hoofdcontent

Zaadbom en insectenhotel

Zaadbom en insectenhotel

De leerlingen van klas 1 vmbo helpen mee de insectenpopulatie te laten groeien.

Zoals wellicht bekend, neemt het aantal insecten dramatisch af. In Nederland zijn de insecten in bijna 30 jaar met 75% afgenomen! Dit is zorgwekkend, aangezien wij afhankelijk zijn van  o.a. de bijen voor ons voedsel.

Ook docenten van het vmbo willen dit bij  hun leerlingen onder de aandacht brengen en hen laten inzien hoe belangrijk bijvoorbeeld de bijen zijn. Geen bijen betekent geen voedsel met alle bijbehorende maatschappelijke gevolgen.

Wat hebben we gedaan?

De leerlingen van klas 1 hebben de insecten geholpen door het maken van zaadbommen tijdens de lessen biologie. Een zaadbom is een bolletje bestaande uit compost/klei en bloemzaden. De zaadbommen zijn door de leerlingen meegenomen en gooien ze op een stukje grond waar nog niks groeit, of thuis ergens in de tuin. Zo kunnen ze het proces volgen van zaadje tot bloem. De bloem geeft nectar voor de bij en wordt tevens bestoven.

Om het breder te trekken hebben ze bij de lessen LOB een insectenhotel getekend m.b.v. sketsch up  en tijdens de lessen techniek  een insectenhotel gemaakt.

x

Wat staat er de komende tijd op de agenda

Centraal examen (9 t/m 23 mei)

Ontvangst leerlingen Aken/Erkelenz (22 t/m 24 mei)
Vwo 4, Duits