Leerplicht en verzuim

Leerplichtige leeftijd

De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin een leerling zestien wordt. Daarna komt de kwalificatieplicht voor jongeren van 16 tot 18 jaar, wat betekent dat een jongere tot die tijd een volledig onderwijsprogramma moet volgen, dat is gericht op het behalen van een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma voor vwo, havo, mbo op niveau 2 of hoger. Deze is toegevoegd, zodat jongeren een betere kans hebben op de arbeidsmarkt. 

Leerlingen die het praktijkonderwijs hebben afgerond met een getuigschrift of diploma zijn vrijgesteld van de kwalificatieplicht.

Verzuim

Elke gemeente heeft een leerplichtambtenaar die het naleven van de leerplichtwet controleert. Zodra een leerplichtige leerling drie achtereenvolgende dagen ongeoorloofd verzuimt, of gedurende vier opeenvolgende lesweken meer dan één achtste deel van de lestijd verzuimt, moet de schoolleiding dit melden bij de leerplichtambtenaar. Deze meldingsplicht geldt ook wanneer onze school zich zorgen maakt over verzuim, zonder dat de hierboven genoemde grenzen worden overschreden.

Vrijstellen van schoolbezoek

In enkele gevallen bestaat de mogelijkheid van vrijstelling van schoolbezoek. Zo kan verlof verleend worden voor het vervullen van plichten die voortvloeien uit de levensovertuiging. Verlof voor vakantie buiten de schoolvakanties kan alleen verleend worden als de ouders geen vakantie kunnen opnemen tijdens schoolvakanties wegens seizoensgerelateerd werk. Indien er ongeoorloofd vakantie wordt opgenomen, meldt de school dat bij de leerplichtambtenaar. Verlof wegens vakantie is niet mogelijk in de eerste twee weken van een schooljaar. Zo wil de Wet op het Voortgezet Onderwijs voorkomen dat jongeren de start van een schooljaar missen, en daarmee de aansluiting bij de groep.

De schoolleiding beslist over aanvragen voor vrijstelling of verlof voor maximaal tien dagen. Bij aanvraag van meer dan tien verlofdagen per jaar beslist de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de leerling.

Langdurig ziek

Ook langdurig zieke leerlingen hebben recht op onderwijs. Voor leerlingen die ziek thuis zijn of in een ziekenhuis zijn opgenomen, is het belangrijk dat het gewone leven zoveel mogelijk door gaat. Onderwijs hoort daar zeker bij. Onderwijs aan zieke leerlingen is bijvoorbeeld van belang, omdat het leerproces wordt voortgezet en ze een belangrijke verbinding met de buitenwereld houden.

Na overleg tussen school en ouders kan een leerling worden aangemeld voor begeleiding en advies door een consulent. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het centrale kantoor van Onderwijs aan Zieke Leerlingen IJsselgroep (tel. 0546 - 53 65 83, e-mail:

[email protected], www.ijsselgroep.nl of via de website van de stichting ‘Ziek zijn en Onderwijs’, www.ziezon.nl).

 

Wat staat er de komende tijd op de agenda