Ga jij naar havo/vwo?

Nog even en je wordt een brugpieper. Spannend! Er verandert veel voor je! Je hebt gehoord dat je naar havo/vwo kunt. Op het Carmel zijn drie soorten brugklassen havo/vwo: gt/havo, havo/atheneum en gymnasium/atheneum-plus. Wat is het verschil?

gt/havo

Als de basisschool ziet dat je nog groeit in je leren, en daardoor misschien wel het havoniveau aankunt, kun je naar de brugklas havo/gt. Het programma is qua manier van werken, het tempo en de toetsen aangepast ten opzichte van het programma in de brugklas havo/atheneum. Na de brugklas havo/gt stroom je door naar 2 vmbo-gt pf 2 havo.

Havo/atheneum

Dit is de gewone brugklas havo/atheneum. Natuurlijk helpen we jou in het eerste jaar om zo te werken en te leren dat je op de havo of het atheneum kunt blijven. Dan ga je aan het eind van het jaar naar 2 havo of 2 atheneum.

Gymnasium en atheneum-plus

Ben jij best wel slim, heb je een brede interesse en werk je graag zelfstandig? Vind je het leuk om dingen zelf uit te zoeken en kun jij wel wat extra uitdaging gebruiken? Dan is gymnasium of atheneum-plus misschien iets voor jou! Je volgt geen Carmel Classes. Maar daar krijg je iets anders voor terug!

Wat leer je op het gymnasium?

Op het gymnasium leer je kritisch en analytisch te denken en daarom is het een goede voorbereiding op de universiteit. In de vakken Latijnse en Griekse Taal en Cultuur leer je over de achtergronden van onze maatschappij. Je doet ook examen in een van de klassieke talen. Een ander vak is Oriëntatie op Wetenschappelijk Onderzoek (OWO).

Wat leer je op atheneum-plus?

Op Atheneum-plus krijg je les in alle gewone atheneumvakken én het vak Oriëntatie op Wetenschappelijk Onderzoek (OWO). Daarnaast volg je twee lesuren per week het 'Technology Programme' of 'International Cambridge Programme'. Na het eerste jaar kies je één van deze twee programma’s en dat blijf je alle vijf de jaren volgen.

In het Technology Programme maak je kennis met verschillende vormen van technologie: van medische technologie en robotbouw tot architectuur en ruimtevaart. Je gaat in groepjes bezig met het ontdekken, ontwerpen en presenteren van allerlei technologische ontwikkelingen. Ook ga je met een zelfgebouwde en -geprogrammeerde robot strijden tegen andere scholen.

International Cambridge Programme: Internationaal je mannetje of vrouwtje staan. Vaardig genoeg zijn om over de grenzen te kunnen leren, studeren en werken. Deze kennis en vaardigheden leer je in het International Cambridge Programme. Cambridge certificaten zijn niet alleen internationaal erkend, de kennis van het Engels is ook heel nuttig als je later gaat studeren aan een universiteit in Nederland.

Wat is OWO?

Oriëntatie op Wetenschappelijk Onderzoek is een vak dat je drie uur per week krijgt. Onder begeleiding van een docent werk je in groepen zelfstandig aan een zelfgekozen project. Zo leer je onderwerpen op een wetenschappelijke wijze te benaderen. OWO draait dus om wetenschappelijk denken, werken en onderzoeken.

Agenda van groep 8 leerlingen

Ontdek Carmel: (vervalt)
voor groep 8 leerlingen basisscholen

Ontdek Carmel (vervalt)
voor groep 8 leerlingen basisscholen

Voorlichtingsavond basisschool: Haarle (vervalt)