Carmel = internationaal

Het Carmel College Salland organiseert al jaren internationale activiteiten. Waarom? Omdat de wereld steeds kleiner wordt. De leerling van nu is internationaal georiënteerd en haalt wereldwijd zijn informatie.

Het is belangrijk voor leerlingen om te leren snappen hoe de wereld en de landen om ons heen in elkaar zitten. De kans is immers best groot dat leerlingen met andere talen of culturen te maken krijgt in hun toekomstige werkveld.

Wat doen we allemaal?

 

  • Logeren over de grens, uitwisselingen

Leerlingen kunnen deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s met scholen uit Estland, Finland en Oostenrijk. Ze verblijven een week in een gastgezin om zo kennis te maken met een andere taal en cultuur en andere leefgewoontes. Andersom ontvangen onze leerlingen de leerlingen uit het buitenland weer bij hen thuis. Dit zijn altijd prachtige ervaringen.

  • Samenwerken binnen de Europese Unie

Bij het Erasmus+ project werken leerlingen van verschillende scholen met elkaar samen. De scholen staan bijvoorbeeld in Turkije, Portugal, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Polen. Leerlingen en docenten bezoeken elkaar en werken samen aan het project. Tijdens het project ‘Keep calm I’m a refugee’ leren leerlingen over de vluchtelingenproblematiek in Europa. Door het project samen met andere landen uit te voeren, maken ze kennis met de oplossingen die in die landen worden bedacht.

  • Onvergetelijk en leerzaam

Tijdens de Xperiences mogen leerlingen een motivatiebrief schrijven om mee te doen aan de meest uiteenlopende avonturen. Daarbij is geen land te ver. We hebben al reizen gemaakt naar Kenia, Nepal, Marokko en Lapland. Maar ook het sportieve weekje naar de Ardennen is bij veel leerlingen populair. Ter voorbereiding op de reis staat er twee uur per week Xperiences op het programma. Tijdens deze lessen werken leerlingen aan de sociale vaardigheden die ze nodig hebben op reis. Tegelijkertijd organiseren ze activiteiten om geld in te zamelen voor de landen waar ze naar toe gaan.

  • Leren in de praktijk

Afgelopen schooljaar zijn vierdeklassers uit de basisberoepsgerichte leerweg naar Canterbury en Londen geweest. Daar hebben zij een deel van hun schoolexamen ‘spreekvaardigheid Engels’ gedaan. Natuurlijk hebben ze ook veel gezien van beide steden. Een andere groep leerlingen is met hun docenten Duits naar Duitsland geweest. Uiteraard om Duits te leren, maar ook om veel te zien en te weten te komen over de voormalige scheiding tussen Oost- en West-Duitsland.

  • Het belang van de Europese Unie

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zich bewust worden van de rol die Europa speelt. Daarom zijn wij een ‘Ambassador School’ voor het Europese Parlement en hebben we het vak Levensbeschouwelijke Maatschappelijke Vorming (LMV). Wat is nu precies de Europese Unie en hoe groot is de invloed van het Europees Parlement? Wie weet willen leerlingen wel stage lopen of werken in een van de landen die behoort tot de Europese Unie.

  • Groene samenwerking

Tot slot hebben we nog ORTa, een samenwerking tussen een aantal ‘groene’ Carmelscholen. Hierin krijgen leerlingen de gelegenheid een stage te kiezen in Nederland, maar ook daarbuiten. In het schooljaar 2017/2018 behoort zowel Oostenrijk als België tot de mogelijkheden.
Al met al een heel scala aan activiteiten. Wij zijn ervan overtuigd dat al die internationale bagage bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van onze leerlingen. Bovendien doen ze een schat aan ervaringen op, die niemand ze meer afneemt.

Agenda van het vmbo

Herfstvakantie
23 t/m 27 oktober 2017

Herfstvakantie

Informatieavond social media vmbo-pro

Londen-Canterbury vmbo 4bb
31 oktober t/m 3 november

Carmel is...
het beste uit jezelf halen!