Carmel = internationaal

Het Carmel College Salland organiseert al jaren internationale activiteiten. Waarom? Omdat de wereld steeds kleiner wordt. De leerling van nu is internationaal georiënteerd en haalt wereldwijd zijn informatie.

Het is belangrijk voor leerlingen om te leren snappen hoe de wereld en de landen om ons heen in elkaar zitten. De kans is immers best groot dat leerlingen met andere talen of culturen te maken krijgt in hun toekomstige werkveld.

Wat doen we allemaal?

 

  • Logeren over de grens, uitwisselingen

Leerlingen kunnen deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s met scholen uit Estland, Finland en Oostenrijk. Ze verblijven een week in een gastgezin om zo kennis te maken met een andere taal en cultuur en andere leefgewoontes. Andersom ontvangen onze leerlingen de leerlingen uit het buitenland weer bij hen thuis. Dit zijn altijd prachtige ervaringen.

  • Onvergetelijk en leerzaam

Tijdens de Xperiences mogen leerlingen een motivatiebrief schrijven om mee te doen aan de meest uiteenlopende avonturen. Daarbij is geen land te ver. We hebben al reizen gemaakt naar Kenia, Nepal, Marokko en Lapland. Maar ook het sportieve weekje naar de Ardennen is bij veel leerlingen populair. Ter voorbereiding op de reis staat er twee uur per week Xperiences op het programma. Tijdens deze lessen werken leerlingen aan de sociale vaardigheden die ze nodig hebben op reis. Tegelijkertijd organiseren ze activiteiten om geld in te zamelen voor de landen waar ze naar toe gaan.

  • Leren in de praktijk

Afgelopen schooljaar zijn vierdeklassers uit de basisberoepsgerichte leerweg naar Canterbury en Londen geweest. Daar hebben zij een deel van hun schoolexamen ‘spreekvaardigheid Engels’ gedaan. Natuurlijk hebben ze ook veel gezien van beide steden. Een andere groep leerlingen is met hun docenten Duits naar Duitsland geweest. Uiteraard om Duits te leren, maar ook om veel te zien en te weten te komen over de voormalige scheiding tussen Oost- en West-Duitsland.

  • European Parliament Ambassador School

Het Carmel College Salland is een European Parliament Ambassador school. Voor het voortgezet onderwijs is hiervoor speciaal een lesprogramma ontwikkeld. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zich bewust worden van de rol die Europa speelt. Alle vmboleerlingen van klas 3 komen hiermee in aanraking tijdens het vak LMV (Levensbeschouwelijke Maatschappelijke Vorming). Het doel van het programma is ook om de politieke vaardigheden van leerlingen te stimuleren. Zij zijn immers de toekomstige stemmers. De leerlingen nemen er kennis van hoe de Europese democratie werkt en ontwikkelen hun vaardigheden met betrekking tot Europees burgerschap. Zij kunnen mede richting geven aan de toekomst van Europa. Voor meer informatie over Europa, is er een online EU info point, met verschillende links over Europa. Enkele sites: http://www.europanu.nl/ ; http://www.eubookshop.eu/ ; http://www.europeesparlement.nl/ ; http://www.europarl.europa.eu/thenetherlands/nl/eu-info

 

Agenda van het vmbo

Herfstvakantie
18 t/m 22 oktober

Leerlingen onderbouw: huiswerkvrij

Vmbo 1-2: projectweek
1 t/m 5 november