Naar hoofdcontent

Bedrijven in het zonnetje gezet

Bedrijven in het zonnetje gezet

Voor veel mensen is het lastig om werk te vinden dat bij hen past. Dit geldt zeker ook voor leerlingen die het praktijkonderwijs verlaten. Wij als school doen ons uiterste best om de schoolverlaters naar een passende plek te begeleiden. Dit kunnen we natuurlijk niet zonder werkgevers die bereid zijn onze leerlingen een stageplek aan te bieden. Er zijn zelfs werkgevers die nog een stap verder gaan en onze schoolverlaters een baan aanbieden na beëindiging van de stage.
Gelukkig hebben we in onze regio veel bedrijven en instellingen die sociaal ondernemen belangrijk vinden.
Zij zien in dat juist ook deze nieuwe werknemers van grote waarde kunnen zijn.
Vanaf november 2020 zetten we regelmatig op onze website een bedrijf/instelling in het zonnetje, voor wie maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staat.

Bakkerij Terpstra & Wessels

Na zijn stage in klas 3 bij Bakkerij Jolink wist Wesley dat hij later graag in een bakkerij wilde werken.
Voor zijn laatste jaar op het praktijkonderwijs werd daarom een stageplek geregeld bij bakkerij Wessels in Deventer.  Dit hield in dat hij op zijn stagedagen ’s ochtends om 4.00 uur opstond om met zijn fiets van Olst naar Deventer te gaan. In de broodbakkerij verrichtte Wesley alle voorkomende werkzaamheden met veel inzet en plezier.
Per 1 januari 2024 werd de bakkerij overgenomen door Anouk Terpstra en kreeg het de naam “Bakkerij Terpstra en Wessels”.  Gelukkig mocht Wesley blijven als stagiair. Ondertussen had hij de wens om over te stappen van de brood- naar de banketbakkerij. Ook dit was geen probleem voor de nieuwe eigenaresse. Het betekende wel dat Wesley tijdelijk naar Gorssel moest. Omdat deze afstand te groot was om te fietsen, werd er tijdens zijn stagedagen een logeerplek geregeld. Begin april verhuisde de banketbakkerij weer naar Deventer.
Door de geweldige begeleiding van zijn collega’s, lukt het Wesley steeds beter om zijn werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Daarnaast zorgt de goede sfeer op het werk ervoor dat hij om hulp durft te vragen wanneer dit nodig is.
Mede door zijn tomeloze inzet, heeft Anouk besloten om Wesley per 1 juli een arbeidscontract aan te bieden.
Dit is weer een prachtig voorbeeld van een bedrijf dat sociaal ondernemen op een goede manier handen en voeten weet te geven. We wensen Wesley en de bakkerij samen een mooie toekomst toe.

 

Haarco, Raalte

Wesley heeft vorig schooljaar bij ons op het praktijkonderwijs de entreeopleiding richting assistent bouwen, wonen en onderhoud gevolgd. Voor deze opleiding vond hij een stageplek bij Haarco woninginrichting in Raalte. Haarco is een familiebedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in raamdecoratie, wandbekleding en vloerbedekking. Bij dit bedrijf werd Wesley met open armen ontvangen en kreeg hij alle tijd om zich met name te bekwamen in de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden bij het leggen van nieuwe vloeren. Wesley werd hierbij begeleid door een aantal enthousiaste collega’s. Wesley vond het werk zó leuk, dat hij ook in zijn vrije tijd bij het bedrijf aan de slag ging. Na het succesvol afronden van zijn entreeopleiding, heeft Wesley zich ingeschreven bij Deltion in Zwolle voor een bbl-traject. Hij gaat nu wekelijks 1 dag naar school en 4 dagen werkt hij bij Haarco. Wesley heeft ondertussen al heel wat ervaring opgedaan, maar er blijft voor hem voorlopig nog genoeg te leren over. Mede dankzij de ondersteuning van zijn collega’s gaat hij vast een mooie toekomst tegemoet in de woninginrichtingbranche.

Maan Group, Raalte

Elmer en zijn werkgever ontmoeten minister Helder.
Elmer heeft dit voorjaar ons praktijkonderwijs verlaten, om aan het werk te gaan bij de Maan Group in Raalte. In juni heeft hij in Zwolle aan minister Conny Helder (langdurige zorg en sport) mogen vertellen hoe hij aan zijn baan is gekomen.

Aan het begin van dit schooljaar is Elmer gestart met zijn stage bij het bedrijf. Hij heeft daar zo’n geweldige inzet getoond, dat hij is beloond met een arbeidscontract!
Door blijvende aandacht van zijn collega’s, is zijn afstand tot de arbeidsmarkt geslonken. Met veel plezier en voldoening gaat hij elke dag naar zijn werk. Elmer: „Als ik er een dag niet ben, dan word ik echt gemist.”
Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de geweldige begeleiding van zijn collega’s bij de Maan Group.
De minister was in Zwolle om kennis te nemen van het “Inclusiepact”. Dit is een intentieverklaring waarin werkgevers, scholen en de Human Capital Agenda in de arbeidsmarkt regio Zwolle, verklaren dat zij zich inspannen om meer jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs uit te laten stromen naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt.
We hopen dat de aanstelling van Elmer bij de Maan Group een bron van inspiratie zal zijn voor andere bedrijven en instellingen in onze regio.

Elders Totaalinstallateur, Raalte

Daan zit momenteel in de derdeklas van het praktijkonderwijs van Carmel College Salland en heeft drie maanden stagegelopen bij Elders Totaalinstallateur uit Raalte, onderdeel van Loohuis Installatiegroep. Daan heeft gekozen voor een stage bij Elders, omdat hij wil uitproberen of het installatiewerk bij hem past.
Tijdens zijn stage heeft Daan geholpen met het aanleggen van elektrische installaties in woningen.  De werkzaamheden van Daan bestonden o.a. uit het aanleggen van leidingen, het trekken van bekabeling en het afmonteren van schakelaars en wandcontactdozen. Daarnaast heeft Daan samen met twee collega's zonnepanelen op een woning geplaatst. Dit vond Daan naast het aanleggen van bekabeling en buisleidingen, het leukst om te doen. Hij heeft hier veel van geleerd.
Hij vond het fijn om in een vaste ploeg met zijn vaste begeleider Albert-Jan, te werken. Albert-Jan kon goed uitleggen hoe Daan zijn werkzaamheden moest uitvoeren. Daan vindt Elders een gezellig bedrijf waar je als stagiair al snel thuis voelt tussen je collega’s. Daarnaast is het prettig dat Elders veel aan het werk is in de regio Salland, dus er hoeft niet ver gereisd te worden naar een klus.
Het bedrijf werkt veel samen met scholen en besteedt veel tijd aan het begeleiden van stagiairs. Daardoor lopen er nu werknemers rond die vroeger stagiair zijn geweest bij dit bedrijf.
De laatste periode van dit schooljaar gaat Daan stage lopen bij Bouwbedrijf Hoogeslag. Voor dit bedrijf voert Elders ook vaak werkzaamheden uit.

Ethuus "De Kokkerieje"

Jayden zit in de vierde klas van het praktijkonderwijs. Hij zocht voor de eerste periode van dit schooljaar een stageplek in de horecasector. Omdat de school in de loop der jaren veel positieve ervaringen heeft opgedaan met Ethuus de Kokkerieje als stagebedrijf, koos Jayden dit bedrijf om hier 2 dagen in de week stage te gaan lopen.
Door de goede en enthousiaste begeleiding van eigenaar Wim Hekkert, voelde Jayden zich al snel thuis bij de Kokkerieje. Mede hierdoor ontwikkelde hij zich goed en kon hij al snel veel werkzaamheden vrij zelfstandig uitvoeren. Deze werkzaamheden bestaan onder meer uit het bereiden van vis- en vleesgerechten, afwassen en schoonmaken, broodjes van beleg voorzien en helpen bij de catering. Op het eind van zijn stageperiode kreeg Jayden het aanbod van Wim om in de avonduren, weekenden en vakanties te komen werken. Dit aanbod heeft Jayden met beide handen aangegrepen. De beschreven stage is dus een goed voorbeeld van een win-winsituatie.
 Ethuus de Kokkerieje is te vinden aan de Zompstraat 15F in Raalte.

Woonzorgcentrum de Parallel 

Op het praktijkonderwijs liep Mila bij verschillende bedrijven/instellingen stage. Tijdens haar laatste stage bij woonzorgcentrum ‘De Hoge Es’ (Nijverdal), wist Mila zeker dat zij graag wilde gaan werken in de ouderenzorg. Omdat er op dit moment een groot personeelstekort is in de zorg, zou je denken dat het niet moeilijk moest zijn om een werkplek voor Mila te vinden. Nou, dat viel tegen.
Gelukkig was woonzorgcentrum ‘De Parallel’ (ZorgAccent) in Nijverdal wel bereid om Mila in dienst te nemen. Mila werkte er al enige tijd in de weekenden en had hier haar waarde al bewezen.
Vooraf is met het personeel goed besproken welke taken Mila toegewezen zou kunnen krijgen en hoe ze daarin begeleid zou moeten worden. Iedereen was er het over eens dat er genoeg werkzaamheden waren die Mila zou kunnen verrichten. Een ervaren collega gaf aan dat zij het erg leuk zou vinden om Mila te begeleiden bij het inwerken.
Mila is inmiddels al ruim 3 maanden in dienst van de instelling en begeleidster Monika Klock benadrukt dat Mila echt een aanwinst voor de instelling is. Ze maakt er nu kamers schoon, zet koffie en thee voor de bewoners en helpt bij de maaltijden. Wanneer er tijd overblijft maakt ze een praatje of speelt ze een spelletje met de bewoners. Ze doet echt alles met evenveel plezier. Ook heeft ze een goed contact met de bewoners en haar collega’s.
Monika vindt het jammer dat de zorgsector het blijkbaar vaak niet zien zitten om te investeren in een nieuwe collega, die in het begin wat extra begeleiding moet hebben en waarvoor de taken zoveel mogelijk afgestemd moeten worden op de aanwezige kwaliteiten. Ze vertelt dat deze investering voor haar organisatie reuze meeviel;
- collega’s vooraf goed informeren, - structuur aanbrengen in de werkzaamheden, - duidelijke instructie, - vaste aanspreekpunten, - regelmatig tijd nemen voor een werkbespreking.
Het heeft de organisatie een loyale werknemer opgeleverd, die helpt de werkdruk van de collega’s te verlagen. Hierdoor kan er meer aandacht worden geschonken aan de bewoners.
Voor Mila heeft het een prachtige baan opgeleverd, die een waardevolle bijdrage levert aan goede zorg en welzijn.

Auto Restyle Popping

Twee jaar geleden kwam Atieh bij ons op het praktijkonderwijs. Samen met andere familieleden was hij gevlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië. Na het lopen van een aantal stages bij verschillende bedrijven, wist Atieh dat hij graag wilde gaan werken in de autobranche.
Vier jaar geleden had een jongen, die toen het praktijkonderwijs verliet, precies dezelfde wens.
De stagecoördinator  van de school nam toen contact op met Mark Popping van het bedrijf Auto Restyle Popping. Mark besloot toen de jongen een kans te geven en mede door de geweldige begeleiding op de werkvloer, werd het een succes. De jongen werkt er nog steeds met veel plezier en tot volle tevredenheid van zijn werkgever.
Met dit verhaal in het achterhoofd, werd er in het begin van het schooljaar weer contact opgenomen met Mark. Atieh mocht er komen stage lopen, zodat beide partijen konden bekijken of verdere samenwerking  gewenst was. In de pauzes werd Atieh gestimuleerd om deel te nemen aan de gesprekken tussen de collega’s, om zo de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Daarnaast werd hij gestimuleerd om hulp te vragen wanneer dit nodig was. Stapje voor stapje werden de werkzaamheden van Atieh uitgebreid en wanneer het even niet lukte, was er altijd een collega bereid om hem te helpen. Op het eind van het schooljaar gaf Atieh te kennen dat hij graag bij het bedrijf wilde blijven werken. De eigenaar van het bedrijf was tevreden over het functioneren van Atieh en bood hem een arbeidscontract aan.
Dit is weer eens een prachtig voorbeeld van de win-winsituatie die kan ontstaan wanneer een bedrijf bereid is om te investeren in een goede begeleiding van een jonge werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hopelijk nemen andere bedrijven hier een voorbeeld aan.

Qwinpro, Heino

Vanaf zijn start op het praktijkonderwijs was Sander ervan overtuigd dat hij later zou gaan werken op een boerderij. Hij kan namelijk goed met dieren omgaan en hij vindt het werken op een boerderij leuk. De stages in deze richting verliepen dan ook erg goed. Na het behalen van zijn heftruck certificaat, wilde hij ook graag eens stage lopen bij een bedrijf als heftruckchauffeur. Na een oriënterend gesprek bood het bedrijf Qwinpro te Heino, Sander zo’n stageplek aan. Natuurlijk was het voor Sander in het begin erg lastig om alle verschillende producten te leren kennen, laat staan ze op te sporen op het grote bedrijfsterrein. Door de inzet van Sander en de goede begeleiding van zijn collega’s, maakte hij snel vorderingen. Het lukte hem steeds beter om zelfstandig vrachten te laden en te lossen. Ook het uitvoeren van allerlei ondersteunende werkzaamheden ging hem steeds beter af.
Ondertussen functioneert Sander zó goed bij het bedrijf, dat de directie dit beloond heeft met het aanbieden van een contract. Vanaf 1 april 2022 treedt Sander bij Qwinpro in dienst.
Qwinpro dak- en wandpanelen is een allround leverancier van bouwproducten, voor alles op het gebied van dak & gevel systemen. Daarnaast voert Qwinpro renovaties uit, van asbestsaneringen, tot vervangen van daken en gevels en leveren en aanbrengen van zonne-energie systemen en dakgoten.
We denken dat Sander en Qwinpro het met elkaar getroffen hebben.

Novon schoonmaak

Ayla is het schooljaar 21-22 gestart met een stage bij het schoonmaakbedrijf NOVON.
Tijdens deze stage hielp ze mee met schoonmaakwerkzaamheden in het gemeentehuis van Raalte en bij het schoonmaken van een industrieel pand. Op school volgde ze ondertussen een schoonmaakcursus. De fantastische inzet van Ayla en de goede begeleiding van haar collega’s zorgden ervoor dat Ayla de werkzaamheden snel onder de knie kreeg. Al spoedig kon ze steeds meer taken zelfstandig uitvoeren. Het ging zo goed, dat het schoonmaakbedrijf NOVON haar per 1 december een arbeidsovereenkomst aanbood.
Hier hoefde Ayla niet lang over na te denken want NOVON heeft sociaal ondernemen hoog in het vaandel staan en biedt haar medewerkers tijdens het dienstverband volop mogelijkheden om zich te ontplooien aan de hand van branche gerelateerde opleidingen. Voor Ayla is dit erg belangrijk want ze zegt tegen alle betrokkenen: “Ik ben nu nog jong en ik wil niet tot mijn pensioen hetzelfde werk blijven doen!”
Het motto van het bedrijf is: Samen kom je écht verder.
Op voorhand lijkt er dus een goede match te zijn tussen Ayla en Novon.


Grolleman Transport B.V. Wijhe

Chris verlaat in november het praktijkonderwijs. De laatste jaren op school heeft hij bij een aantal verschillende bedrijfstakken stage gelopen. Dit om te ontdekken welke werkzaamheden het best bij hem passen. Uiteindelijk kwam hij bij Grolleman Transport in Herxen terecht.
Grolleman is een moderne transportonderneming met ruim 90 medewerkers. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het vervoer van bouwmaterialen en in koel- en vriestransport.

Het is prachtig om te zien hoe zorgvuldig Chris door zijn collega’s wordt opgeleid om allerlei werkzaamheden in de werkplaats te verrichten. Als terrein-chef is hij tevens verantwoordelijk voor het onderhoud van het bedrijfsterrein en houdt hij zich bezig met het laden en lossen van de vrachtwagens.
Het mooie van Grolleman Transport is dat zij voor Chris nog voldoende doorgroeimogelijkheden zien en hem hierbij ook begeleiden en faciliteren. Chris wil uiteindelijk graag vrachtwagenchauffeur bij het bedrijf worden. Hij is daarom al druk bezig met het leren van de theorie voor het rijbewijs.

Chris heeft het enorm naar zijn zin bij dit bedrijf. We wensen de werkgever en de nieuwe werknemer veel succes samen toe.


Maan Special Products B.V.

Jarod was in de derde klas op zoek naar een stageadres dat goed paste bij zijn kwaliteiten.
Toen hij van een klasgenoot positieve verhalen over Maan Special Products hoorde, heeft hij samen met zijn stagedocent een oriënterend gesprek gehad bij dit bedrijf. Dit gesprek wakkerde zijn enthousiasme alleen nog maar meer aan en daarom besloot hij bij dit bedrijf stage te gaan lopen. Mede door de geweldige begeleiding van zijn collega’s, groeide Jarod deze periode enorm. Het leverde hem een prachtige eindbeoordeling op.
Twee jaar later schreef Jarod zich in voor onze entreeklas (mbo niv. 1). Hij hoefde niet lang na te denken waar hij zijn stage wilde gaan lopen. Maan ontving hem weer met open armen. Jarod kreeg de kans om op veel afdelingen werkzaamheden te verrichten. Hij toonde veel inzet en verdiende mede daardoor een prachtige eindbeoordeling voor deze stage. Er werd hem zelfs een contract aangeboden. In goed overleg is besloten dat Jarod 4 dagen per week bij het bedrijf komt werken en 1 dag naar school zal gaan. (BBL-traject Deltion, Zwolle)
Dit geweldige resultaat is natuurlijk voor het grootste deel aan de inzet van Jarod te danken, maar zeker ook aan de goede manier waarop Maan de stagiairs begeleidt. Eerst wordt ervoor gezorgd dat de stagiair zich prettig voelt bij het bedrijf en dan pas wordt er gekeken naar de inzet in het arbeidsproces. Deze investering heeft voor beide partijen alleen maar voordelen opgeleverd.
We hopen nog lang gebruik te kunnen maken van de stageplekken die Maan ons biedt.


Nijhof installatietechniek, Broekland

Roy heeft in zijn laatste jaar op het Carmel College Salland, de entreeklas van het praktijkonderwijs gevolgd. Voor zijn stage kon hij terecht bij Nijhof installatietechniek in Broekland. Al snel gaf hij te kennen dat hij het een fijn stagebedrijf vond, met fijne collega’s die hem goed begeleidden. De werkzaamheden die hij moest verrichten bevielen hem ook goed.
Het stagebedrijf was tevreden over het functioneren van Roy. Daarom bood eigenaresse Angelique Nijhof, Roy een traject aan bij de ‘Salland Tech Academy’. Dit is een intern opleidingsinstituut van de Nijhof groep dat opgezet is in samenwerking met Deltion.
Roy is één van de eerste deelnemers aan dit traject. Hij gaat 2 dagen in de week naar school en de overige dagen volgt hij een leerwerktraject bij Nijhof. Roy is heel tevreden over hoe het gaat en hij is blij dat hij zich nu kan verdiepen in de benodigde basiskennis.

Dit prachtige initiatief van Nijhof installatietechniek biedt onze (ex)leerlingen een prachtige kans op de arbeidsmarkt i.c.m. opleidingsmogelijkheden. Nijhof verdient mede door dit initiatief zeker om in het zonnetje gezet te worden.
Hopelijk vindt dit initiatief in andere bedrijfstakken navolging.


Nijland Cycling, Heeten

Dustin is in de eerste week van 2021 aan de slag gegaan bij het bedrijf Nijland Cycling in Heeten. Hij verricht vooral logistieke werkzaamheden en werkzaamheden in het magazijn. Hij heeft eerst bij dit bedrijf geruime tijd stage gelopen. Omdat Dustin graag bij Nijland Cycling wilde blijven werken en het bedrijf hem graag een baan wilde aanbieden, is de stageplek naadloos overgegaan in een werkplek.
Nijland Cycling is een onderneming die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van bakfietsen, fietsen voor de revalidatiebranche en unieke stadsfietsen, voor jong en oud.
Dit bedrijf verdient het zeker om eens goed in het zonnetje gezet te worden. De afgelopen jaren hebben al veel schoolverlaters van ons praktijkonderwijs, hier een werkplek gekregen. De werknemers worden hier bijzonder goed begeleid en krijgen veel mogelijkheden om door te groeien.
Zo worden ze gestimuleerd om opleidingen en cursussen te blijven volgen, om meer kennis en vaardigheden te verwerven. Daarbij helpt het bedrijf zo nodig bij het maken van de bijbehorende opdrachten. Dit alles gebeurt in een sfeer die zo goed is, dat veel werknemers lang verbonden blijven aan dit bedrijf.
Nijland Cycling is een echt topbedrijf dat zonder veel ophef, het maatschappelijk verantwoord ondernemen al heel lang in praktijk brengt.
We wensen Dustin en het bedrijf veel succes samen.


Timmerfabriek Mekenkamp, Raalte

Bas verliet in maart 2020 het praktijkonderwijs. Hij had al een jaar stage gelopen bij Timmerfabriek Mekenkamp in Raalte.  Bij dit bedrijf worden kozijnen, ramen, deuren en gevelelementen geproduceerd. Bas wilde, na het verlaten van de school, graag blijven werken bij dit bedrijf omdat de werkzaamheden goed bij hem pastten en hij goed begeleid werd door zijn collega’s.
Tijdens de eerste coronagolf verliet Bas de school. Veel bedrijven waren genoodzaakt de activiteiten op een lager pitje te zetten en tijdelijke contracten niet te verlengen. Ondanks deze onzekere situatie besloot  Wim Harbers (directeur), Bas toch een contract aan te bieden. Dit heeft hij vooral gedaan omdat hij vond dat Bas een contract echt verdiend had vanwege zijn enthousiaste en gemotiveerde werkhouding. Daarnaast heeft hij het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan.
Al met al verdient dit bedrijf het om in het zonnetje gezet te worden.
Wij wensen Bas en timmerfabriek Mekenkamp samen een goede toekomst.

 

 

Wat staat er de komende tijd op de agenda